SSK 60 yılda 41 yönetici eskitti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2006 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK 60 yıllık tarihinde 41 ayrı yönetici tarafından idare edildi. Kurumun başındaki isim 54 kere değişirken, ortalama yöneticilik süresi 1.1 yıla kadar geriledi. SSK yönetiminde en çok kalan isimler 6.5 yılla İlhan Altan oldu.

SSK, İşçi Sigortaları Kurumu adıyla 1 Ocak 1946'da Sıhhiye'deki Toros Sokak'taki bir binanın 3. katında 32 elemanla faaliyete başladı. Kurum, 1954 yılında halen aynı amaçla kullanılan genel müdürlük binasına taşındı.

Kurumun genel müdürleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının önerisi üzerine ortak kararnameyle atandı. Çalışma Bakanlığı Başmüfettişi Osman Vedat Bayru, 22 Ocak 1946'da 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Başbakan Şükrü Saracoğlu ve Çalışma Bakanı Sadi Irmak'ın imzalarıyla SSK'nın ilk genel müdürü olarak atandı. Atama kararında Bayru'nun, aylık 600 lira aylık ücretle bu görevi yürüteceği belirtildi.

Kurumda daha sonra Kemal Kılıçdaroğlu, İsmet Attila, Kaya Erdem gibi isimlerin bulunduğu 36 kişi çeşitli süreler genel müdürlük ve genel müdür vekilliği yaptı. Kurumun SSK Başkanlığına dönüşmesinin ardından da 5 kişi bu görevi üstlendi. Böylelikle SSK 60 yıllık tarihinde 41 ayrı yönetici tarafından idare edildi. Kurumun başındaki isim 54 kere değişirken, ortalama yöneticilik süresi 1.1 yıla kadar geriledi.

Kurum yöneticiliği için İlhan Altan, Kemal Kılıçdaroğlu, Gürol Banger, Nazmi Güleyüpoğlu 3, Osman Vedat Bayru, Cemal Kiper, Cihat Övül, Mehmet Emin Alanyalı, Kemal Oktar ve Zekai Özcan 2 kere görevlendirildi.

SSK yönetiminde en çok kalan isimler 6.5 yılla İlhan Altan ve 6 yılla Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Fehmi Büyükkaragöz vekalet ettiği genel müdürlüğü 17 gün, Mehmet Emin Alanyalı ise ikinci kez atandığında bu görevi 22 gün sürdürdü.

?1 BAKAN 9 GENEL MÜDÜR?

Eski SSK Genel Müdürü ve CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada, yönetici değişikliklerinin, kurumun bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile kurum yönetimi arasında ortaya çıkan görüş ayrılıklarının bir sonucu olduğunu söyledi. Böyle bir durumda bakanın siyasi olarak genel müdürü görevden alma yoluna gittiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, yalnızca eski bakanlardan Yaşar Okuyan döneminde 9 genel müdür değiştirildiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, ?Görevden alınma kararnamelerimi hazırlayan bakanlar benden önce görevden alındıkları için 6 yıl görev yapabildim? dedi.

Kurumun genel müdürü ve başkanının sık değiştirilmesinin yönetim zafiyeti yarattığını söyleyen Kılıçdaroğlu, bu durumun Sosyal Güvenlik Kurumu için de tehlike olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

?Sosyal Güvenlik Kurumu kurulduğunda başında Tuncay Teksöz vardı. Daha kurum çalışmalarına başlamadan görevden alındı. Bir bakan değişikliği bile olmadan kurumun başkanı değişti. Biz kurum başkanının ne zaman görevden alınacağım endişesini taşımaması için görev süresinin 5 yıl olmasını önermiştik ama kabul edilmedi. Başkan dışındaki yönetim kurulu üyelerinin görev süresi 3 yıl olarak belirlendi ama burada da özellikle sendikalardan gelen üyelerin eğitimlerinin yetersiz kalması bir başka zafiyet yaratıyor.?

?SİYASİ RANT?

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da SSK'da yaşanan yönetici değişikliklerin istikrarsız bir kurum yapısı ortaya çıkardığını söyledi.

Dünyada SSK gibi devasa kurumların başındaki kişilerin 10 yıl gibi sürelerde bu görevleri sürdürdüklerini anlatan Kılıç, kurumun yöneticisinin sık sık değiştirilmesinin, sosyal güvenlik sistemiyle ne kadar oynandığının da göstergesi olduğunu ifade etti.

Yönetici değişikliklerinin nedeninin ?siyasi rant? ve ?nüfuz kullanmak? olduğunu öne süren Kılıç, ?Liyakata dikkat etmeden, iş yerindeki tecrübeli isimlerden yararlanma yoluna gitmeden kurum dışından yapılan atamalar hem SSK'yı hem de sosyal güvenlik sistemini sıkıntıya sokmuştur? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber